WSW: huur sociale sector fors omhoog

16 mei 2013 – De huur van woningen in de sociale sector gaat de komende jaren fors omhoog. Corporaties verhogen de maandhuur gemiddeld van 441 euro nu naar 543 euro in 2017.

De totale huurinkomsten van de corporaties nemen in deze periode 22 procent toe, terwijl de investeringen op nieuwbouw flink worden teruggeschroefd.
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

De corporaties moeten deze maatregelen nemen om financieel gezond te blijven. Dit is noodzakelijk vanwege de overheidsmaatregelen uit het Woonakkoord, stelt WSW. Corporaties moeten komende jaren onder meer een verhuurdersheffing aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen.

Voor de komende 5 jaar bestaan er nu nog plannen voor de nieuwbouw van 105.000 zelfstandige huurwoningen. Dat zijn er 28 procent minder dan vorig jaar nog werd gepland.

De schuld van de corporaties waar het WSW garant voor staat, neemt tot 2017 met 1,9 miljard euro toe tot ruim 87 miljard euro, blijkt uit de cijfers. Hierdoor zijn de corporaties meer kwijt aan rente-uitgaven.

“Minister Blok moet wakker worden en als een speer aan het werk”, zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op de cijfers. “Dit is een rampscenario voor huurders en werknemers in de bouw.”

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.