Woontop: andere oplossingen voor woningmarkt

20 december 2012 – Hoofdrolspelers op de woningmarkt komen zelf met initiatieven om deze vlot te trekken. Dat bleek gisteren op de Woontop 2012 in Rotterdam, waar onder meer Rabobank, Vereniging Eigen Huis, de NVM, Woonbond, corporaties, ontwikkelaars en gemeenten besloten hiervoor de handen ineen te slaan.

Volgens de betrokken Rotterdamse wethouder Hamit Karakus is de conclusie van de top dat het huidige woonstelsel failliet is. “Er zijn 450.000 woningen in Nederland nodig, maar het systeem werkt niet, waardoor ook nog eens mensen in de bouw werkloos raken.”

Een van de initiatieven is dat minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) wordt gevraagd deels af te zien van het afromen van de woningcorporaties voor 2 miljard via de verhuurdersheffing. Als de corporaties in plaats daarvan het geld inzetten om te investeren, levert dat uiteindelijk meer op. Elke gebouwde woning is goed voor 45 procent belastingopbrengst van de aankoopwaarde en bezorgt mensen werk, becijfert de wethouder.

Ook bij de hypotheken moet het roer om. Nu berekenen de banken om hun risico laag te houden een opslagrente, terwijl ze door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) eigenlijk geen risico lopen. Nederland zou daarom via aanbesteding meer financiers moeten binnenhalen. Wie de laagste hypotheekrente biedt, kan dan aanspraak maken op de NHG, vindt de Woontop.

De aanwezige partijen stellen dat ze niet afzonderlijk, maar wel samen het probleem kunnen oplossen.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.