Woningtekort verdubbelt

11 februari 2013 – AMSTERDAM – Het woningtekort stijgt tot het jaar 2020 naar 300.000 – zo’n 4 procent van de bestaande voorraad – als er niets gebeurt aan de daling van de bouwproductie en groei van het aantal huishoudens.

Dat concludeert Capital Value, een adviesbureau op het gebied van vastgoedbeleggingen, naar aanleiding van onderzoek onder 150 woningcorporaties en de 50 grootste beleggers in Nederland. Momenteel is het tekort 2 procent.

De komende acht jaar zal het aantal nieuwbouwwoningen teruglopen naar 35.000 per jaar. Daarmee is Nederland terug op het productieniveau van voor de Tweede Wereldoorlog – zelfs in 1948 werd met 38.000 woningen meer gebouwd.

Het tekort zal het meest voelbaar zijn in de Randstad, vooral in de regio’s Utrecht (7,4 procent), Groot-Amsterdam (6,5 procent), Delft en Westland (6,0 procent) en Haaglanden (5,3 procent).

Souterrain
Als gevolg van de tekorten zullen startende huishoudens bijvoorbeeld langer een woning moeten delen of hun toevlucht nemen tot het “souterrain” van de woningmarkt: kamers, woonboten, tijdelijk beschikbare ruimte in kantoren of anti-kraak. Capital Value verwacht dat het aantal huishoudens dat gebruik moet maken van ‘Bewoonde Andere Ruimten’(BAR) zal toenemen van 440.000 in 2012 naar 520.000 in 2020.

Hoewel een aanzienlijk deel van de nieuwbouw (circa 60 procent) uit huurwoningen bestaat, groeit de huursector toch slechts beperkt in omvang. Door sloop en verkoop van huurwoningen wordt de totale groei van de huursector immers beperkt. Verder verdwijnen er nogal wat woningen uit het goedkope huursegment als gevolg van huurharmonisatie.

Koopsector
De koopsector neemt nog steeds aanzienlijk in omvang toe. Dat komt mede doordat huurwoningen verkocht worden (14.000 per jaar door zowel corporaties als particuliere verhuurders). Daarbij groeit de koopsector met name aan de onderkant van de prijsladder. Tot 2020 komen er 150.000 woningen bij met een prijs onder de 215.000 euro.

De huursector laat met name in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland problemen zien. Er is daar onvoldoende aanbod van woningen boven de huurtoeslaggrens. Voor de koopsector geldt dat in de provincie Utrecht de vraag over het algemeen groter is dan het aanbod: daar blijft dus druk op de markt staan. Maar in Limburg geldt het omgekeerde: daar zal het juist moeilijk blijven woningen te verkopen.

 

Bron: NUgeld.nlDelen:

Comments are closed.