Woningmarkt herstelt zich

NVM komt naar aanleiding van de regiorapporten met de conclusie dat het herstel van de woningmarkt in het 4de kwartaal van afgelopen jaar nog beter is dan verwacht. Het totaal aantal (door NVM-makelaars) verkochte woningen in het vierde kwartaal bedraagt 34.622. Uit de voorlopige cijfers van de NVM blijkt dat dit ruim 30% meer is dan dezelfde periode in 2013. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Vergeleken met vorig jaar ligt deze prijs 3,5% hoger. Hierdoor lijkt het dat we de woningmarktcrisis achter ons laten. Ondanks een aantal beperkende financieringsmaatregelingen zijn de verwachtingen voor 2015 positief. NVM-voorzitter Gert Hukker zegt: “Wij verwachten een toename van het aantal transacties tussen 5-10% en een prijsstijging van zo’n 2,5 – 3%”. Waarbij wel rekening moet worden gehouden met de politieke onrust en instabiliteit van de wereld, die de woningmarkt kunnen verstoren.

De stijging van de verkoopaantallen geldt voor alle woningtypen, maar bij appartementen is de toename het sterkst. Er zijn 38,1% meer appartementen verkocht vergeleken met vorig jaar, tegen een prijsstijging van 4,8%. De prijsniveaus van appartementen en tussenwoningen komen hierdoor opnieuw dichter bij elkaar te liggen.

In heel 2014 zijn er door NVM-makelaars 116.623 woningen verkocht. In totaal zijn de woningprijzen in 2014 met 3,5% toegenomen.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.