‘Woningcorporatie kan kiezen: kogel of strop’

8 februari 2013 – De socialehuursector krijgt de keuze tussen kogel en strop: of failliet gaan, of de huur verhogen tot de marktconforme prijzen, waarmee de hele gedachte achter het systeem wegvalt. Dat vindt Paulus Jansen van de SP.

Hij opende donderdag het debat over de met het inkomen oplopende huurverhoging. De verhoging is bedoeld om het scheefwonen tegen te gaan, maar kan niet los worden gezien van de verhuurdersheffing van 2 miljard, die is opgelegd aan de woningcorporaties.

“150 jaar geleden stonden sociaaldemocraten en liberalen mede aan de basis van woningbouwverenigingen als De Dageraad, de Vooruitgang of Eigen Haard. Anno 2013 spijkeren VVD en PvdA de laatste nagels aan de doodskist van de woningcorporaties”, aldus Jansen.

Volgens hem leidt het wetsvoorstel tot ongelijke behandeling van gelijke gevallen, staat het haaks op de beginselen van behoorlijk bestuur en gaan de administratieve lasten ervan ook nog eens 50 miljoen euro kosten.

Meteen na de inbreng van Jansen werd het debat kort geschorst omdat bleek dat er eerder die ochtend nog een overleg over de (gehele) woningmarkt plaatshad tussen CDA-leider Sybrand Buma met de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen). Het CDA heeft moeite met de plannen van het kabinet voor de huizenmarkt, hetgeen het kabinet problemen kan opleveren in de Eerste Kamer. Er is nu sprake van dat het kabinet meer varianten van de plannen wil doorrekenen. Blok zei echter dat hij het wetsvoorstel over de huurverhoging donderdag gaat verdedigen zoals het er nu ligt. Het debat is inmiddels hervat.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.