‘Waarschuwing AFM grondbelegging werkt verkrampend’

29 april 2013 – De organisatie Grondontwikkeling Nederland is het oneens met de waarschuwingen van de AFM ten aanzien van beleggingen in grond. De organisatie vindt dat de berichtgeving van de AFM een ‘verkrampend effect’ heeft op de grondmarkt.
Consumenten worden volgens Grondontwikkeling Nederland onnodig bang gemaakt, terwijl het verleden heeft uitgewezen dat investeren in grond ‘wel degelijk rendabel’ kan zijn. Grondontwikkeling Nederland is voor marktregulering, waarbij de focus ligt op het bevorderen van transparantie van de producten en de grondmarkt in haar geheel.

De AFM meldde vorige week dat de toezichthouder nog altijd veel aanbiedingen ziet om te beleggen in grond. Er worden vooral landbouwkavels in Nederland en in Oost-Europa aangeboden, onder meer via wervende advertenties in landelijke dagbladen en op internet. Aan deze beleggingen kleven beduidend grotere risico’s dan aan bijvoorbeeld spaarproducten. De AFM roept consumenten daarom op om goed onderzoek te doen als ze overwegen te beleggen in grond.

Volgens de toezichthouder krijgen consumenten bij een aanbod van een belegging in grond vaak een rooskleurig beeld voorgespiegeld. Door schaarste, tijdsverloop en/of speculatie met een wijziging van het bestemmingsplan zouden hoge rendementen kunnen worden gehaald. Daarbij bieden sommige partijen grondbeleggingen aan als alternatief voor een spaarrekening. De AFM wijst erop dat grondbeleggingen aanzienlijk hogere risico’s kennen dan spaarrekeningen en in haar ogen daarom geen geschikt alternatief zijn.

Volgens Grondontwikkeling Nederland wekt de AFM wekt de indruk dat de gehele grondmarkt bestaat uit partijen die beleggingsproducten aanbieden. Grondontwikkeling Nederland biedt echter geen beleggingsproduct aan maar verkoopt grond. De grond komt in eigendom van de koper en is daarmee een tastbaar en concreet bezit. Hierdoor is Grondontwikkeling Nederland op geen enkele wijze verbonden met de AFM.

Dergelijke berichtgeving is echter ‘schadelijk en tasten het imago van aanbieders van warme grond aan’. In plaats hiervan zou de AFM zich beter kunnen richten op het reguleren en transparanter maken van de markt, zo meent Grondontwikkeling Nederland.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.