Woonbond: ‘Pas besluit huurverhoging na nieuwe cijfers’

24 januari 2013 – De Woonbond roept de Tweede Kamer op pas een besluit over huurverhogingen te nemen als er recentere cijfers over de betaalbaarheid voor huurders zijn. De belangenvertegenwoordiger van huurders heeft nog steeds grote principiële en praktische bezwaren tegen de huurverhogingen die het kabinet voorstelt.

Minister Blok wil de huren in de sociale huursector op 1 juli verhogen. De huurverhoging is afhankelijk van het inkomen van het huishoudens. De Woonbond maakt zich grote zorgen over dit voorstel, zo schrijft de belangenvertegenwoordiger van huurders in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerst actuele betaalbaarheidscheck
In 2009 zaten al bijna 1 miljoen huishoudens in financiële problemen door te hoge huren. Binnenkort komen recentere cijfers beschikbaar uit het onderzoek WoOn 2012. Het is niet zorgvuldig als het parlement eerder een besluit over de huurverhogingen neemt, stelt de Woonbond. De belangenbehartiger van huurders vraagt om een ‘betaalbaarheidscheck’ aan de hand van de actuele cijfers voordat de voorstellen worden behandeld.

Betere doorstroming illusie
Minister Blok wil met de inkomensafhankelijke huurverhogingen het scheefwonen aanpakken en de doorstroming in de huursector verbeteren. De Woonbond gelooft daar niet in, zeker niet omdat er op het moment niet eens geld is om woningen op te knappen, laat staan om nieuwe woningen te bouwen. De huurverhogingen zijn niet bedoeld om de woningmarkt te stimuleren, maar om de schatkist te vullen, zo stelt de Woonbond.

Gluurverhoging
Daarnaast ziet de Woonbond de voorstellen als schending van de privacy van de huurders. De Belastingdienst moet aan verhuurders namelijk een verklaring leveren over het inkomen van hun huurders. Daarom doopte de bond de voorstellen om tot de ‘gluurverhoging’.

Bron: Aedesnet.nlDelen:

Comments are closed.