Vitale Noorden teleurgesteld over akkoord

18 februari 2013 – Het Vitale Noorden – een samenwerkingsverband van acht Friese, Drentse en Groningse corporaties – vindt dat het woonakkoord voorbij gaat aan de moeilijke omstandigheden in het noorden.

Scheefwoners
‘Wij hebben bijvoorbeeld weinig scheefwoners. Huurverhogingen voor de groep die 43.000 euro of meer verdient, leveren voor ons weinig extra inkomsten op. Het betalen van de heffing zal bij ons dus in hoge mate ten koste gaan van de investeringen en de lokale economie’, aldus Sigrid Hoekstra, directievoorzitter van WoonFriesland en spreekbuis namens het Vitale Noorden. Hoekstra stelt dat de eerste doorrekening van het woonakkoord voor het noorden een daling van de investeringen laat zien laat zien van 60 procent.

Commercieel bezit
Hoekstra merkt verder op dat de noordelijke corporaties nauwelijks commercieel bezit hebben dat verkocht kan worden en dat de belangstelling voor de koop van corporatiewoningen zeer klein is. Ook financiering van zo’n koop is een probleem in het noorden.
Het drukken van de bedrijfslasten met 10 procent vindt het Vitale Noorden een niet passende eis, aangezien zij al minstens 10 procent goedkoper werken dan elders in Nederland.

Werkconferentie
Het Vitale Noorden houdt in april of mei samen met haar belanghouders een werkconferentie om te zoeken naar mogelijkheden om te investeren. Hoekstra, ’We blijven inzetten op een stevige lobby richting Den Haag.’

Bron: Aedesnet.nlDelen:

Comments are closed.