Vijf procent woningcorporaties verwacht faillissement

26 februari 2013 – AMSTERDAM – Een op de twintig woningcorporaties (5 procent) in Nederland verwacht als gevolg van de verhuurdersheffing uit het woonakkoord failliet te gaan.

Van de woningcorporaties verwacht 15 procent te moeten fuseren, 10 procent moet op zoek gaan naar financiële ondersteuning. Slechts 62 procent van de woningcorporaties verwacht zelfstandig te kunnen voortbestaan.
Dit blijkt maandag uit een onderzoek (pdf) van Adviesbureau Stec Groep onder woningcorporaties.

Zorgen
In totaal heeft bijna 70 procent ‘grote zorgen’ over de verhuurdersheffing.
In het onlangs gesloten woonakkoord is afgesproken dat de verhuurdersheffing voor woningcorporaties jaarlijks 1,7 miljard euro op moet leveren. Eerder was dit nog 2 miljard.
Dit moet worden opgebracht uit huurverhogingen. Die loopt op tot 4 procent – dat was 6,5 procent – plus de inflatie voor mensen met een inkomen boven de 43.000 euro.
Op de maatregel kwam veel kritiek, voornamelijk van de woningcorporaties zelf. De woningcorporaties zeggen als gevolg van de maatregel vooral minder te kunnen investeren de komende jaren.

Minder nieuwbouw
Driekwart van de ondervraagde woningcorporaties geeft in het onderzoek aan te moeten besparen op bedrijfslasten en onderhoud. Een even groot deel zegt nieuwbouw- en renovatieprojecten te gaan schrappen.
Driekwart van de woningcorporaties gaat woningen verkopen om de gevolgen van deverhuurdersheffing op te vangen.
Aedes, de koepel voor woningcorporaties, stelde onlangs al dat woningcorporaties minder nieuwe woningen zullen bouwen als gevolg van het woonakkoord. Volgend jaar komt dat volgens Aedes neer op 10.000 á 14.000 nieuwe woningen, in plaats van 30.000 á 35.000 woningen normaliter.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.