Vestia klaagt KPMG en Deloitte aan

25 oktober 2012 – AMSTERDAM – Zowel KPMG als Deloitte worden door de Rotterdamse corporatie Vestia aangeklaagd bij de Raad van Tucht vanwege hun rol als controleur van de jaarrekeningen van de in financiële problemen geraakte corporatie.

KPMG heeft zich na de aanklacht van Vestia teruggetrokken als accountant van de corporatie, zo meldt het bedrijf op zijn website. KPMG was verantwoordelijk voor de goedkeuring van de jaarrekening van 2010 van Vestia.

“Wanneer een controlecliënt een tuchtklacht tegen de externe accountant in het vooruitzicht stelt, ontstaat volgens onze beroepsregels direct een serieuze bedreiging ten aanzien van onze onafhankelijkheid”, aldus accountant Marc Hogenboom van KPMG.

Uitholling
Vestia reageert verbolgen op het KMPG-besluit. De corporatie “zit nu met de gebakken peren” omdat er een nieuwe accountant moet worden aangetrokken voor de verslaglegging over 2011.

“Dit is een uitholling van het tuchtrecht”, zegt een woordvoerder van de corporatie. “Straks durft niemand meer een klacht in te dienen, uit vrees dat zijn accountant opstapt.”

Accountant Deloitte heeft volgens Vestia eveneens steken laten bij de controlewerkzaamheden (jaarrekeningen van 2008 en 2009) en krijgt daarom ook een tuchtklacht aan zijn broek. Een woordvoerder van Deloitte bevestigt woensdag dat het bedrijf een aankondiging van die klacht inmiddels heeft ontvangen.

Waakhond
Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) steunt Vestia in de aangekondigde klachten tegen de accountants. Dat stelt de financiële toezichthouder van corporaties woensdag in een reactie.

“Het CFV acht een dergelijk oordeel van de Accountantskamer relevant omdat de jaarrekeningen van corporaties de basis vormen voor het toezicht door het CFV op de corporatiesector.” De waakhond zegt de beslissing van de Accountantskantoor “met veel belangstelling” af te wachten.

Bron: NUzakelijk.nl

 Delen:

Comments are closed.