Verkoop corporatiewoningen versus woningmarkt

15 april 2014 – Tijdens een enquete gehouden door Vereniging Eigen Huis (VEH) en NVM zijn zowel de meningen van kopers, verkopers en makelaars gevraagd betreft het verkopen van huurwoningen door corporaties. Onderstaand een aantal conclusies van dit onderzoek.

Meer impact bij verkoop met korting
Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de makelaars vinden dat door de verkoop van corporatiewoningen, de verkoop van vergelijkbare particuliere koopwoningen stagneert. Dit percentage is hoger wanneer het gaat om verkoop van corporatiewoningen met korting. Volgens de respondenten heeft het verkopen van corporatiewoningen met korting een grotere impact op het aantal transacties en de prijzen van vergelijkbare particuliere woningen. Dat omdat deze meer concurrerend zijn.

Voordeel voor starters
Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de makelaars ziet dat met name koopstarters gebaat zijn bij de verkoop van corporatiebezit. Dit zal ook voortkomen uit het feit dat corporatiewoningen zich voornamelijk in het goedkope prijssegment bevinden.

Verkoop door corporaties neemt toe
Woningcorporaties zijn steeds vaker actief met het verkopen van voormalig huurwoningen. Het afgelopen jaar werden er zo’n 14.000 sociale huurwoningen verkocht aan particulieren. In 2013 was dit 13% van het totaal aantal verkooptransacties. De verwachting is dat dit het komende jaar nog meer gaat stijgen.

Het onderzoek naar de effecten van de verkoop van corporatiewoningen op de woningmarkt is nog gaande. De volledige resultaten zullen vóór de zomer bekend worden gemaakt.

bron: nvmDelen:

Comments are closed.