Veel vragen over hogere huurgrens

20 november 2013 – Of de PvdA een meerderheid krijgt voor de verhoging van de inkomensgrens voor een sociaal huurhuis, moet nog blijken. De meeste andere partijen hebben op zijn minst veel vragen over het plan, bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van de begroting voor Wonen. Niettemin gaat initiatiefnemer Jacques Monasch ervan uit dat zijn voorstel het haalt, zei hij.

Nu is het nog zo dat je met een inkomen boven de 34.000 euro geen sociale huurwoning krijgt. PvdA wil de grens verhogen naar 43.000 euro, althans voor een periode van 5 jaar. Intussen moet de bouw van betaalbare huizen in de vrije sector worden gestimuleerd. De vrije sector is nu nog vaak te duur voor mensen die net boven de sociale huurgrens zitten.

Met name D66 was ongezouten in de kritiek. Volgens Kees Verhoeven van D66 kan zo half Nederland in een sociaal huurhuis wonen, terwijl de wachtlijsten voor mensen die zo’n huis echt hard nodig hebben, tegelijk langer zullen worden. Slechts een derde van de huizen in Nederland valt volgens hem namelijk in de sociale sector. “Een nogal vreemd plan”, concludeerde Verhoeven.

De ChristenUnie was bij voorbaat al voor en 50PLUS ziet het ook wel zitten. Monasch verwacht dat “gezien hun standpunten hierover in het verleden” uiteindelijk ook GroenLinks, de SP, de PVV en de PvdD zullen meestemmen.

Wil Nederland een dergelijke maatregel zonder goedkeuring van de Europese Commissie treffen, dan moet die in elk geval tijdelijk zijn en moet ook duidelijk zijn dat de markt zelf geen oplossing biedt.

Woensdagavond wordt het debat voortgezet.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.