‘Tijdelijk contract voor starter huizenmarkt’

19 november 2013 – Jongeren die het ouderlijk huis of een studentenwoning verlaten, moeten gemakkelijker een onderkomen kunnen vinden. De ChristenUnie komt met het idee voor een ‘starterscontract’.

Jonge woningzoekers kunnen dan tijdelijk een daarvoor aangewezen huis huren. Huurder en verhuurder weten hierdoor waar zij aan toe zijn, stelt Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie).

De tijdelijke huurperiode in een bescheiden en betaalbaar huis moet voldoende zijn om door te stromen naar een gewoon huurhuis of een koopwoning.

Maar de huurperiode moet weer niet zo lang zijn dat er op een gegeven moment geen sprake meer is van een starter, vindt Schouten.

Haalbaar
Ze denkt aan een periode van vijf jaar. Na de studie gaan mensen er in vijf jaar vaak financieel op vooruit.

Binnen zo’n tijdsbestek is het in de meeste gemeenten haalbaar om nieuwe woonruimte te vinden. Bovendien kunnen ze al die jaren al ingeschreven staan voor een sociaal huurhuis.

NHG voor zzp’ers
Ook D66 komt dinsdag met een plan voor de woningmarkt. De partij wil dat zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract al na twee jaar in aanmerking moeten komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Nu maakt deze groep pas na drie jaar kans op een NHG-hypotheek. Mensen zonder vast inkomen worden getoetst op het inkomen van de laatste drie jaar.

Te lang
De NHG is ook gebaseerd op drie jaar. D66 vindt dat te lang, zeker nu een stijgend aantal mensen een tijdelijk contract of flexibel inkomen heeft.

D66 pleit in het algemeen voor meer maatwerk in de toewijzing van een NHG-hypotheek. Volgens Kees Verhoeven (D66) lopen veel mensen tegen ‘te strikte’ eisen aan, terwijl ze er toch financieel goed voor staan.

”Het kan zelfs voorkomen dat een ondernemer mensen in dienst heeft die wel een hypotheek kunnen krijgen, terwijl hij zelf geweigerd wordt”, zegt Verhoeven.

Dinsdagavond behandelt de Tweede Kamer de begroting voor Wonen.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.