Stijging huurprijzen per m2 zet door

Ten opzichte van vorig jaar is de huurprijs per m² voor een vrije sector huurwoning (excl. servicekosten) met 5,9% gestegen. Hiermee zet de stijging van de huurprijzen door. De prijs van de gemiddeld verhuurde woning komt nu uit op € 9,95 per m². De totale huurprijs steeg met 0,7% naar € 978,-, wat erop duidt dat er vooral meer kleinere woningen worden verhuurd. Deze gemiddelde huurprijsniveaus verhullen echter de regionale differentiatie én de grote verschillen tussen de diverse segmenten van de huurmarkt.

Zo zijn er grote verschillen in huurprijsniveaus vast stellen tussen de verhuurde woningtypen. De huurprijs per m² van de toch al duurdere appartementstypen steeg in een jaar tijd met 5,9% naar € 11,15, terwijl voor woonhuizen de gemiddelde prijsstijging beperkt bleef tot 1,8% op jaarbasis (naar € 8,26). Dat de gemiddelde prijsstijging voor woningen totaal ook op + 5,9% uitkomt heeft te maken met de samenstelling van de groep verhuurde woningen. Wanneer er naar verhouding meer woningen in de duurdere regio’s worden verhuurd, drijft dat de gemiddelde huurprijsontwikkeling verder op.

Regionaal grote verschillen in huurprijsniveaus
Ook regionaal zijn er grote verschillen in de gerealiseerde huurprijzen. De Randstadprovincies laten de grootste krapte op de huurmarkt zien. De provincie Noord-Holland, stevig beïnvloed door de gemeente Amsterdam, spant de kroon met een huurprijs per m² van €13,70. Niet alleen is dit veruit de hoogste huurprijs van alle provincies,de stijging ten opzichte van een jaar eerder is bijna 13%. Ook in de provincie Utrecht liggen de huurprijzen met €9,76 per m² ruim boven de huurprijzen in de overige provincies. Opvallend is de provincie Zuid-Holland, waar de prijzen in vergelijking met vorig jaar bijna 4% gedaald zijn, naar een niveau van €9,88 per m². Vooral in de gemeente Den Haag zijn de huurprijzen per m² flink gedaald, waar ze in Rotterdam op vrijwel hetzelfde niveau liggen als een jaar eerder.

480huurnajaar2016fig2

In de meer landelijke provincies als Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland liggen de huurprijzen tussen de 8 en 9 euro per vierkante meter. Voor een gemiddelde huurwoning liggen de huurprijzen hier honderden euro’s lager dan in de Randstad. Tegelijk geldt dat ook binnen deze provincies weer grote verschillen zijn. Een uitsplitsing naar stedelijkheid laat dit gevarieerde beeld goed zien. In de zeer stedelijke gebieden zijn de huurprijzen het sterkst gestegen, inmiddels boven de 12 euro per vierkante meter. Hoe minder stedelijk hoe lager de verhuurprijs, tot een niveau van nog geen 8 euro voor de sterk landelijke gebieden in Nederland.

480huurnajaar2016fig3

Naast een sterke regionale differentiatie in huurprijzen vallen ook de sterke prijsstijgingen in het gestoffeerde en gemeubileerde deel van de huurmarkt op. Een belangrijk deel van de huurders in dit segment betreft de expats. De huurprijs per m² voor gestoffeerde huurwoningen komt in het 2e kwartaal van 2016 uit op gemiddeld €14,40, een stijging van 6,9% ten opzichte van het 2e kwartaal 2015. De verhuurprijzen van gemeubileerde huurwoningen gaan daar dit kwartaal zelfs overheen, met een stijging van 9,9% naar een huurprijs per m² van €18,00.

480huurnajaar2016fig4

Dit stellen VGM NL (Vastgoedmanagement Nederland), de brancheorganisatie van vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM. Zij maken gezamenlijk de cijfers van de Nederlandse huurmarkt, ditmaal over het tweede kwartaal van 2016, bekend. De organisaties staan gezamenlijk voor ruim 40.000 huurtransacties op jaarbasis, waarmee een marktaandeel van circa 46% is gemoeid. Sinds 2014 registreren VGM NL en de NVM samen de transactiedata van huurwoningen.

bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.