S&P: Bodemprijs woningmarkt in zicht

26 juli 2013 – De huizenprijzen in Nederland dalen dit jaar zo’n 5,5 procent. Maar volgend jaar blijft de daling beperkt tot 1 procent. In 2015 bereiken de huizenprijzen de bodem. Dat stelt ratingbureau Standard & Poor’s, dat vandaag een rapport publiceerde over de huizenmarkt.

Volgens het ratingbureau zijn recente wijzigingen in de fiscale regelgeving, economische krimp, hogere werkloosheid en dalende koopkracht de belangrijkste oorzaken voor de dalende huizenprijzen in ons land. ,,Toch geloven we dat het land in staat is de prijsdaling volgend jaar te beperken tot 1 procent en dat de prijzen in 2015 de bodem bereiken als de economie geleidelijk verbetert”, zegt S&P-econoom Sophie Tahiri.

In de meeste Europese markten zullen de huizenprijzen dit jaar blijven dalen nu de recessie zijn tol eist qua werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen, voorspelt Standard & Poor’s. ,,De Spaanse woningmarkt zit nog steeds in de scherpste neergang”, aldus Tahiri. ,,We voorspellen dat de prijzen er dit jaar zullen dalen met 8 procent en opnieuw met 5 procent in 2014, bij een werkloosheid van 27 procent en een gebrek aan vraag om het overaanbod te absorberen.”

Intussen zet de Duitse woningmarkt de trend in naar boven. ,,Beter dan gemiddelde economische vooruitzichten, de lage rente en een sterke nationale en internationale vraag naar woningen zullen de prijzen dit jaar met 3 procent opdrijven, evenals volgend jaar”, volgens onze prognose. S&P ziet dit als een normalisering nu de huizenmarkt in Duitsland de afgelopen 20 jaar geen hausse heeft meegemaakt.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.