Sociale huurwoningen Amsterdam en Utrecht fors duurder

17 maart 2014 – In Amsterdam en Utrecht zijn sociale huurwoningen het afgelopen jaar fors duurder geworden. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld ruim 100 euro meer. 

Dat schrijft de Volkskrant maandag na een rondgang langs de corporaties in de twee steden.

Ook uit recente cijfers van Aedes, de vereniging van woningcorporaties, blijkt dat vrijgekomen woningen steeds vaker onbetaalbaar zijn voor de laagste inkomens en dat het aantal huisuitzettingen toeneemt. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal uitzettingen vorig jaar met 8 procent tot 6.980.

Volgens de krant wordt de huur “in de dure woningmarktgebieden meer dan 100 euro opgetrokken als een nieuwe verhuurder de woning betrekt; in veel gevallen tot net onder de sociale huurgrens (699 euro)”.

Verhuurdersheffing
De corporaties zouden geen andere mogelijkheid zien dan het verhogen van de huurprijzen. Door de verhuurdersheffing, opgelegd door het Rijk, hebben de corporaties extra geld nodig.

Directeur van de Amsterdamse federatie van Woningcorporaties Hans van Harten noemt de heffing de oorzaak van de hogere huren. “Alle partijen maken zich lokaal hard voor betaalbaar wonen. De politieke partijen die de verhuurdersheffing mogelijk hebben gemaakt, hebben wel boter op hun hoofd”, aldus Van Harten in de Volkskrant.

Compenseren
Volgens PvdA-lijsttrekker en woonwethouder Gilbert Isabella uit Utrecht zouden de corporaties ook kunnen bezuinigen op hun bedrijfsvoering.

De woordvoerder van minister Stef Blok voor Wonen vindt ook dat de corporaties “meer mogelijkheden hebben om de verhuurdersheffing te compenseren”. “Ze kunnen meer eigen bezit verkopen.”

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.