NVM: verkoop corporatiewoning met korting marktverstorend

14 augustus 2013 – Het verkopen van corporatiewoningen met korting is negatief voor de woningmarkt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kan dit leiden tot ‘marktverstoring’ en ‘valse concurrentie’.

Aanleiding zijn nieuwe conceptregels die het makkelijker kunnen maken voor corporaties om tot 25 procent korting te bieden als ze oude huurhuizen te koop zetten.

“De verkoop van corporatiewoningen met grote kortingen is niet gewenst en werkt marktverstorend. Particuliere huizenbezitters die willen verkopen, worden hierdoor ernstig benadeeld. De waarde van hun woning daalt, vanwege de hoge kortingen in hun omgeving. Ze kunnen daar niet tegenop concurreren”, stelt een woordvoerder van de NVM. “We zijn voorstander van de verkoop van dergelijke portefeuilles aan institutionele beleggers, die dergelijke woningen in vrijesectorwoningen kunnen omzetten.”

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) meent dat de woningmarkt wordt geschaad door het ‘dumpen’ van corporatiehuizen.

Minister voor Wonen Stef Blok beslist in september over de invoering van de regels. Momenteel loopt er nog een consultatieronde, waarbij belangenorganisaties gelegenheid krijgen tot inspraak.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.