Minister moet ‘goede’ corporaties belonen

6 juni 2013 – Woningcorporaties die geld uitgeven aan het verbeteren van achterstandswijken of investeren in gebieden waar steeds minder mensen wonen, moeten worden beloond. Dat schrijven krimpregio’s Zeeland, Groningen, Limburg en de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) in een brief aan minister Stef Blok van Wonen.

De regio’s die het goed doen, zouden een korting moeten krijgen op de zogenoemde verhuurdersheffing, zo is de strekking van het pleidooi. Woningcorporaties moeten die heffing de komende jaren aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen. Het kabinet wil dat verhuurders via de verhuurdersheffing bijdragen aan de staatskas. Oplopend moeten de verhuurders samen 1,75 miljard gaan bijdragen.

Gevreesd wordt dat daardoor de huur van woningen in de sociale sector de komende jaren fors omhoog gaat. Volgens de briefschrijvers hebben de corporaties de korting nodig om te kunnen blijven zorgen voor verbetering van de leefbaarheid in de achterstandswijken en dorpen waar de bevolking afneemt.

Al eerder pleitten ook SP, FNV, CNV, koepelorganisatie Aedes en organisaties uit de bouw en de Woonbond er al voor dat corporaties die investeren in groot onderhoud, renovatie, energiebesparing en nieuwbouw, moeten worden vrijgesteld van de verhuurdersheffing.

Minister Blok stelde eerder al dat de heffing lager uitpakt in krimpgebieden, dat woningcorporaties kunnen blijven investeren en dat de corporaties nog flink kunnen snijden in de kosten.

Bron: NVM.nlDelen:

Comments are closed.