‘Minder onderhoud voor huurhuizen’

31 december 2012 – HILVERSUM – Ruim 20.000 huurhuizen ondergaan de komende jaren minder grondig onderhoud.

Veel huurders kunnen dubbel glas of extra isolatie op hun buik schrijven, of ze krijgen het pas later dan gepland. Desondanks moet driekwart van de huurders wel meer huur gaan betalen.

Dat blijkt uit zondag bekendgemaakte resultaten van een rondgang van de NOS bij ruim 150 corporaties die verspreid over het land een miljoen sociale huurwoningen bezitten.

De corporaties moeten fors bezuinigen, onder meer omdat het Rijk wil dat ze samen 2 miljard euro aan ‘verhuurdersheffing’ betalen.

Nieuwbouw
Bijna de helft van alle corporaties stopt vanaf 2014 met nieuwbouw. In totaal schrappen de woningbedrijven de komende jaren voor zeker 3 miljard aan projecten voor de bouw van zeker 16.000 woningen.

Vorig jaar bouwden de corporaties nog ruim 35.000 huur- en koophuizen, aldus de NOS.

Andere bouwwerken
De besparingen op onderhoud leveren de corporaties de komende jaren een kleine 687 miljoen euro op. Daarnaast laten ze ook minder andere bouwwerken als scholen, verzorgingshuizen, kinderopvangcentra en buurthuizen verrijzen.

Om de verhuurdersheffing van 2 miljard op te hoesten, mogen de huren stijgen met maximaal 4,5 procent van de WOZ-waarde. Ruim driekwart van de corporaties zal de huren met het maximale percentage verhogen. Ze zijn wel bang dat veel huurders de huur dan niet kunnen betalen, blijkt verder uit de rondgang.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.