Meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten

11 april 2014 – Verhuurders krijgen meer mogelijkheden om een tijdelijk huurcontract aan te bieden. Het kabinet hoopt hen daarmee te verleiden eerder woonruimte aan te bieden omdat ze de zekerheid hebben dat een huurcontract eindigt. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met plannen daartoe van minister Stef Blok (Wonen). Dat zei Blok vrijdag na de ministerraad.

Zo komen er tijdelijke huurcontracten voor maximaal 2 jaar en en starterscontracten van maximaal 5 jaar voor jongeren tot 30 jaar. Ook kan bijvoorbeeld een woningbouwcorporatie bepaalde woningen bestemmen voor grote gezinnen. Als de kinderen de deur uit zijn, moeten de ouders verhuizen naar een kleinere woning.

Verder wordt de inkomensgrens voor een sociale huurwoning gedurende 5 jaar iets verruimd. Er komt 10 procent extra ruimte aan woningen voor de inkomens tussen 34.000 en 38.000, zoals de Kamer op initiatief van de PvdA had gevraagd.

Ook wordt het puntenstelsel vanaf volgend jaar meer marktconform door de WOZ-waarden van een woning voor een kwart mee te laten tellen in de berekening van het puntentotaal. De locatie van een woning bepaalt daarmee mede de maximaal toegestane huurprijs. De grens tussen de sociale woningmarkt en de vrije huursector komt te liggen op iets minder dan 700 euro.

Blok wil met zijn plannen voor een flexibeler huurrecht de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Mensen moeten eerder een huurwoning kunnen krijgen, maar die niet onder alle omstandigheden decennialang kunnen blijven bezetten. Zijn plannen van vrijdag zijn een uitwerking van de afspraken die het kabinet ruim een jaar geleden met de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP maakte in het woonakkoord.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.