Liever duur huren dan goedkoop kopen

12 juli 2012 – AMSTERDAM – In het tweede kwartaal van 2012 werden er meer huurcontracten in de vrije sector afgesloten dan dat er huizen werden verkocht. Het is voor het eerst dat dit gebeurt. Dit concludeert huurwebsite Pararius.nl, het grootste platform van huurwoningen in de vrije sector, op basis van haar eigen gegevens en die van woningsite Funda.

In april, mei en juni werden er rond de 27.000 woningen verkocht. In dezelfde periode kregen 30.000 huurwoningen uit het duurdere segment nieuwe bewoners.

Te veel verdienen
De vrije sector bestaat uit woningen met een huur boven 664 euro per maand. De vraag naar deze woningen stijgt onder meer omdat modale inkomens door nieuwe regelgeving al snel te veel verdienen voor sociale huur. Door de economische onzekerheid is er ook minder animo om een huis te kopen en zich zo in de schulden te steken. Wie dit toch wil, krijgt nauwelijks nog een lening van de bank.

Meer aanbod
De aanbodkant in de vrije sector groeit ook snel. Er zijn 230.000 vrije huurwoningen, 3 procent van de woningmarkt. Dat zijn al 30.000 huizen meer dan een half jaar geleden. Steeds meer huizenbezitters die hun woning niet verkocht krijgen, kiezen ervoor om deze te verhuren. Jasper de Groot van Pararius denkt dat dit alleen maar verder toe gaat nemen. „In de categorie tussen de 600 euro en 1.100 euro gaat het hard. Maar het zijn niet alleen particulieren, ook projectontwikkelaars en woningcorporaties kijken steeds meer naar de vrije huur.”

Bron: Telegraaf.nlDelen:

Comments are closed.