‘Koop bewoners onder hoogspanningslijnen uit’

17 april 2013 – Geld om snel maatregelen te treffen is er door de huidige economische omstandigheden niet, maar na twee jaar komt er wel duidelijkheid voor mensen die bij hoogspanningskabels wonen. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigt woensdag aan dat hooguit 400 bewoners die direct onder hoogspanningslijnen leven een aanbod kunnen krijgen om te worden uitgekocht.

Het gaat om mensen die wonen onder de hoogspanningskabels van 220 en 380 kilovolt (die technisch niet allemaal ondergronds kunnen) en om mensen in buitengebieden die wonen onder hoogspanningslijnen van 110 en 150 kilovolt. De kosten voor deze uitkoopregeling worden geraamd op 140 miljoen euro.

Kamp wil verder dat bestaande hoogspanningskabels als het maar even kan onder de grond verdwijnen. Vanaf 2017 wordt met beide maatregelen begonnen, want op de begroting ziet hij geen ruimte om direct met deze operatie (kosten 580 miljoen euro) te beginnen, schrijft Kamp de Tweede Kamer.

Binnen 15 jaar verdwijnt 135 kilometer bestaande hoogspanningslijnen van 110 en 150 kilovolt in dorpen en steden onder de grond (kosten 440 miljoen euro). De betrokken gemeenten betalen hiervan een kwart. Netbeheerder TenneT verrekent de resterende 330 miljoen euro in de transporttarieven voor energie.

Kamp heeft laten becijferen dat dit een huishouden hooguit 1,30 euro per jaar extra kost. Voor grootgebruikers (industrie) kan de jaarrekening tot 15.000 euro stijgen. Maar in beide gevallen gaat het volgens de bewindsman om een verhoging van 0,5 tot 1 procent van de totale elektriciteitsrekening.

Netbeheerder TenneT schatte in 2011 nog dat ongeveer 1300 huishoudens nabij hoogspanningslijnen moesten worden uitgekocht. De kosten werden toen op ruim 500 miljoen euro geraamd.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.