Karakus vreest wachtlijsten huurwoningen

12 november 2012 – Nu woningcorporaties steeds minder kunnen bouwen, zouden commerciële marktpartijen de bouw van sociale huurwoningen in Nederland op zich moeten nemen onder dezelfde condities als corporaties. Als dat niet gebeurt, ontstaan er opnieuw lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en vindt de zo gewenste doorstroming niet meer plaats.

Dat zegt bouwwethouder Hamit Karakus van de gemeente Rotterdam. Hij houdt binnenkort een woontop waar hij onder meer dit aan de orde wil stellen. “Woningcorporaties hebben steeds minder geld voor de bouw van sociale huurwoningen omdat hun winsten naar het Rijk gaan. Het gaat hier om het deel van de woningmarkt dat nu voor marktpartijen financieel niet aantrekkelijk is.”

Voor deze partijen wordt het pas interessant bij een huur van ruim 900 euro per maand, terwijl het in de sociale woningbouw gaat om een gemiddelde huur van 650 euro per maand. Daarom moet het voor deze partijen aantrekkelijker worden om niet alleen “boven in de woningmarkt te gaan zitten”.

Karakus denk dat ze wel geïnteresseerd raken als zij onder dezelfde voorwaarden als corporaties door het Rijk worden behandeld. “Dat kan bijvoorbeeld door ze goedkoper geld te laten lenen en borg te staan, zoals dat ook gebeurt bij corporaties.”

Nu wordt er te makkelijk naar de commerciële partijen gewezen, vindt de wethouder, alsof zij die opgaaf voor de woningbouw maar moeten oppakken. Dat vindt Karakus te makkelijk. “Daar moet je dan wel wat tegenover stellen. Nu is er niet één partij geïnteresseerd, maar laat je ondertussen wel een hele grote groep mensen in de kou staan. Daar wordt haast niet meer voor gebouwd.”

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.