Kadaster registreert meer woningen in november

18 december 2013 – De verkoop van woningen is in november met 7,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het Kadaster registreerde 10.576 verkochte woningen, tegen 9833 een jaar eerder. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

Vergeleken met de voorgaande maand oktober bedraagt de groei in verkopen 6,5 procent. Van alle soorten woningen werden er vorige maand meer verkocht vergeleken met een jaar eerder.

Vooral appartementen waren in trek, met een plus van 11,2 procent. Bij tussenwoningen (plus 3,5 procent) is de stijging het minst groot.

Het aantal verkochte woningen steeg in alle provincies, behalve in Limburg (min 3,7 procent) en Zeeland (min 8,2 procent). In Friesland was de stijging het grootst, met een verkoopspurt van ruim 19,2 procent.

Het Kadaster maakte ook bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in november met bijna een kwart (23,9 procent) is gedaald. In totaal ging het om 197 executieveilingen, vergeleken met 259 in november vorig jaar.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

bron: nvm.nl 

 Delen:

Comments are closed.