Kadaster: grote stijging registraties juli

16 augustus 2013 – De verkoop van woningen is vorige maand met bijna 30 procent gestegen ten opzichte van juli vorig jaar. Het Kadaster registreerde 9659 verkochte woningen, tegen 7451 een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Vooral tussenwoningen werden meer verkocht, maar bij alle woningtypes is sprake van een plus in de verkoop, aldus het Kadaster.

Ook vergeleken met juni is er sprake van een stijging, met 33,7 procent.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in juli licht af ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, van 14.517 naar 14.313. Vergeleken met juni steeg dit aantal niettemin met 27,3 procent.

Er vonden vorige maand 175 executieveilingen plaats. Een jaar eerder telde het Kadaster nog 259 van dit soort gedwongen verkopen.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.