Investeringsfonds voor stadsvernieuwing

4 juli 2013 – Het netwerk voor middelgrote steden G32 heeft Jacques Monasch, woordvoerder wonen van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, een lijst aangeboden met ruim vijftig projecten die bij hen stil dreigen te vallen. De steden wil een investeringsfonds om die projecten weer vlot te trekken.

In vrijwel alle G32-steden zijn projecten afgeblazen, die van wezenlijk belang zijn voor de stedelijke vernieuwing, stelt het stedennetwerk. Dat komt doordat de woningcorporaties een extra heffing (verhuurderheffing) moeten betalen, de ISV-regeling (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) per 2014 beëindigd wordt en doordat de gemeenten beduidend minder inkomsten uit hun grondbedrijven ontvangen.

Impuls voor bouw en werkgelegenheid

Volgens het stedennetwerk gaat het om projecten van verschillende aard en omvang met een totaal investeringsbedrag van 160 miljoen euro. Meer dan vijftig projecten liggen op de plank, Maar met een kleine investering zouden ze op korte termijn kunnen starten. Binnen een half jaar zou een enorme impuls kunnen worden gegeven aan de bouw, de stedelijke vernieuwing en de werkgelegenheid, aldus G32

Het stedennetwerk verzoekt de Tweede Kamer geld vrij te maken voor zijn projecten, via de investeringskorting op de verhuurderheffing of door de instelling van een investeringsfonds voor stedelijke vernieuwing. De vierendertig gemeenten trokken in november 2012 ook al aan de bel over het dreigende stilvallen van projecten.

“Kabinet komt met aanvullende investeringsagenda”

De G32 bood PvdA-Kamerlid Jacques Monasch het pakket van ruim 50 projecten aan. Juist hij pleitte recentelijk voor een investeringsagenda in de steden. “Zowel in de steden als op het platteland ligt een grote vraag en opgave voor wat betreft herstructurering en nieuwbouw. Wij verwachten dat het kabinet in de begroting voor 2014 met een aanvullende investerings­agenda komt”, aldus Monasch.

Bron: NVM.nlDelen:

Comments are closed.