‘ING waarschuwde Vestia al in 2009’

24 oktober 2012 – AMSTERDAM – Woningcorporatie Vestia is in 2009 al door ING gewaarschuwd voor de risico’s van haar derivatenportefeuille. 

Dat blijkt volgens ingewijden uit een briefwisseling tussen Vestia-topman Erik Staal en ING, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

De brieven bieden gedupeerden de mogelijkheid om de voormalige top van de Zuid-Hollandse corporatie aansprakelijkheid te stellen

Hieronder vallen ook corporaties, die met miljoenen hebben moeten bijspringen bij Vestia.

Derivaten
In de brief waarschuwt ING voor de omvang van de portefeuille van Vestia en het soort derivaten dat de woningcorporatie gebruikt. Vestia heeft veel meer renteverzekeringen afgesloten dan nodig was om leningen af te dekken. Ook wijst ING op de complexiteit van de contracten.

De brieven van ING zijn ondertekend door twee directeuren. Het antwoord van Erik Staal zou ook gestuurd zijn naar ING-topman Jan Hommen. ING wil geen commentaar geven op de brieven, omdat het bedrijf niet publiekelijk op zijn relaties met klanten wil ingaan, schrijft de zakenkrant.

Problemen
Begin dit jaar kwam Vestia in grote financiële problemen door 23 miljard euro aan derivatencontracten. Met die renteverzekeringen werd gegokt op een rentestijging, maar die bleef uit.

Vestia moest hierop miljoenen aan onderpand storten bij banken, waardoor er een groot liquiditeitsprobleem ontstond.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.