Hypotheekmarkt op hetzelfde niveau als 2008

De hypotheekmarkt heeft in het tweede kwartaal het hoogste niveau bereikt sinds het uitbreken van de financiële crisis acht jaar geleden.
De gemiddelde hypotheeksom liep op tot 258.000 euro, wat het hoogste peil is sinds 2008, meldt IG&H Consulting maandag. In het tweede kwartaal zijn er ruim 72.000 hypotheken afgesloten, 21 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De groei van de hypotheekmarkt werd vorig kwartaal vooral aangejaagd door huizenbezitters die een nieuw huis kopen (doorstromers). Ook worden veel hypotheken overgesloten, vanwege de zeer lage rente. De oversluitmarkt groeit met 43 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden.

De stijgende huizenprijzen en steeds strengere regels rond hypotheken maken het voor starters steeds moeilijker een huis te bemachtigen. De omzet die werd gehaald op hypotheken voor starters groeide vorig kwartaal desondanks met 5 procent.

Marktaandeel
Onder de aanbieders van hypotheken wonnen Rabobank en ABN Amro vorig kwartaal het meeste marktaandeel. Verder behoren ABN Amro-onderdeel Florius, Lloyds Bank en Aegon tot de grootste stijgers.

ING leverde 1,7 procent van zijn aandeel op de hypotheekmarkt in. Ook Argenta en Nationale Nederlanden leveren relatief veel aandeel in.

De drie grote banken hebben samen meer dan de helft van de markt in handen. Dat komt onder meer omdat het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen in de eerste helft van 2016 is gekrompen.

Door de sterke groei is er in het eerste halfjaar ongeveer 8 miljard euro meer aan hypotheken verstrekt. “De forse marktgroei lijkt voldoende ruimte te bieden aan nieuwe, wellicht internationale, verstrekkers”, aldus IG&H.

bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.