‘Huurwoningen op een transparante manier presenteren’

28 mei 2013 – Om de integriteit en de transparantie op de huurmarkt te bevorderen, willen de NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) de handen ineen slaan. De twee brancheverenigingen voeren hier momenteel gesprekken over. “Wij willen bijvoorbeeld duidelijke huurcontracten aangaan en huurders en verhuurders vooraf goed informeren over de rechten en plichten. Dit bevordert de transparantie en dus het vertrouwen dat bij veel partijen herwonnen moet worden”, zegt Jean Paul Rouwette, bestuurslid bij VGM NL, in het nieuwe NVMagazine.

Door de teruggang op de koopwoningmarkt staat de huurmarkt meer in de belangstelling. Enerzijds door het grotere aanbod, de verhuur van de onverkoopbare woning door particulieren en de groeiende investeringsbereidheid van beleggers in huurwoningen. Anderzijds vanuit de groeiende vraag als alternatief voor een koopwoning.

“In het verleden werd je voor gek verklaard als je niet kocht, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Deze situatie biedt kansen voor bemiddelaars. Door de woningmarktcrisis is de focus op de huurmarkt enorm vergroot.” zegt Jean Paul Rouwette. Behalve bestuurslid bij VGM NL is Rouwette ook directeur van de vb&t Groep uit Eindhoven. “

De huurmarkt heeft last van bepaalde excessen. Sommige verhuurbureaus, ook wel aangeduid als ‘cowboys’, maken misbruik van het vertrouwen van huurders of verhuurders. “Zij maken hierbij gebruik van de informatieachterstand bij huurders en of verhuurders. Ze hanteren bijvoorbeeld op een oneigenlijke manier all-in huurprijzen”, zegt Jean Paul Rouwette,

“Dan is het onduidelijk wat de kale huurprijs is. Er is onduidelijke communicatie over wat wel of wat niet in de servicekosten zit. Of er worden huurcontracten aangeboden die eigenlijk niet standaard zijn. Ook zijn er situaties bekend waarbij de verhuurder de opdracht tot verhuur verstrekt, maar de huurder de volledige verhuurcourtage betaalt. De huurder betaalt voor de bemiddeling, maar ondertussen behartigt de bemiddelaar de belangen van de verhuurder. Dat zijn praktijken die gewoon niet kunnen. Dan weet de klant, zowel de huurder als de verhuurder, niet welke belangen het bemiddelingsbureau nu feitelijk dient.”

Impuls

VGM NL is in gesprek met de NVM om de transparantie en integriteit op de huurmarkt een impuls te geven. “Als we de handen in elkaar slaan, zullen we gezamenlijk woningen op een zeer transparante manier inclusief alle benodigde toelichtingen op Funda presenteren. Ook moeten verhuurders weten dat wij het maximale er aan doen om kandidaat-huurders te controleren ter voorkoming van huurachterstanden en woonschade als gevolg van bijvoorbeeld een hennepkwekerij. De huurmarkt heeft groeipotentie, maar moet wel aan vertrouwen winnen om zichzelf te zuiveren”, besluit Rouwette.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.