Huurmarkt zit flink in de lift

27 mei 2013 – De huurmarkt zit flink in de lift. Steeds meer particulieren kiezen voor een huurwoning, omdat kopen voor hen niet tot de mogelijkheden behoort. Vier NVM-makelaars die actief zijn op de huurmarkt vertellen over hun ervaringen. “De belangstelling voor huren neemt toe. Kopen is anno 2013 geen vanzelfsprekendheid meer”, staat in het nieuwe NVMagazine.

Gerard Schulten van 036huren.nl in Almere heeft het druk. Sinds vorig jaar 1 februari is hij als NVM-makelaar begonnen met het verhuren van woningen.

Schulten: “Vanaf het moment dat ik mijn deuren opende loopt het storm. Steeds meer mensen gaan huren omdat ze geen woning kunnen kopen. Starters komen veel moeilijker aan een hypotheek. Ook mensen uit echtscheidingen komen niet in aanmerking voor een koopwoning. Maar er is ook een groep die zich nieuw in Almere vestigt en eerst wil huren voordat men overweegt te gaan kopen. En er is een redelijke grote expatmarkt. Via relocation bureaus komen expats vanuit Amsterdam in Almere terecht, omdat het wonen daar vaak onbetaalbaar is.”

Schulten verwacht een verdere groei in het huursegment. Zolang de woningmarkt stil ligt, blijft huren aantrekkelijk, zegt hij. “Verhuren is een vak. Als NVM-makelaar controleren wij woningen en bieden we klanten extra service. Dat kun je niet zeggen van al die bemiddelingsbureaus die momenteel als paddenstoelen uit de grond schieten. Die vertroebelen de huurmarkt.”

Specialistische markt

De huurmarkt is een specialistische markt, stelt Mark Roobol van Boogerman Makelaars in Dordrecht: “Je hebt te maken met een andere aansprakelijkheid dan bij verkooptransacties. Verhuren doe je er niet zomaar even bij, je moet er een businessmodel van maken. Sinds vorig jaar beschikken we over een aparte verhuurafdeling en we hebben onze mensen op cursus gestuurd om de verhuurmarkt goed te leren kennen.”

Een verschil met de koopmarkt is dat je hebt te maken met heel andere spelers, zegt Roobol. “Verhuren vraagt een totaal andere aanpak. Er dicht bovenop zitten en goede controles uitvoeren. Dat is heel belangrijk. Er zit een hoop illegaliteit in huurwoningen en die halen wij er uit door een speciaal beheerpakket aan te bieden. Dat betekent dat we elke maand onze woningen inspecteren.”

De verhuurmarkt ontwikkelt zich heel voorspoedig, aldus Roobol. “Er is een verschuiving ontstaan van kopen naar huren. Vroeger was huren not done. Maar die tijd is voorbij. Je ziet ook dat de mobiliteit van mensen toeneemt. Tijdelijke arbeidscontracten maakt dat mensen sneller verkassen naar een andere stad of provincie.”

Het NVM Verhuurplatform, waardoor huiseigenaren hun woning tijdelijk kunnen verhuren met toestemming van de bank, noemt hij een goede zaak. ”Daar maken wij dankbaar gebruik van. Het is belangrijk om het kaf van het koren op de huurmarkt te scheiden.”

Malafide aanbieders

Romain Moormann, directeur van Estata Makelaars in Den Haag, opereert voornamelijk op de expatmarkt. Moormann: “Dit is ons specialisme. We hebben een afdeling met vijf mensen die zich daarop richt. Voor 80 procent doen wij expatverhuur. 20 procent is reguliere verhuur in de vrije sector.”

Moormann maakt zich zorgen over de concurrentie op de huurmarkt. “Elke straat telt tegenwoordig wel een woningverhuurbedrijfje. Zonder de benodigde papieren gaan die aan de slag. Er zijn veel malafide aanbieders op de markt. Behalve dat ze doorgaans onbetrouwbaar zijn, zorgen ze voor oneerlijke concurrentie. Wij staan onder controle van de NVM en kunnen ons geen misstap permitteren. Maar dit soort bemiddelingsbureaus omzeilt alle wettelijke regels. Wat je ook ziet is dat verhuurbureaus via allerlei omwegen proberen om hun object op Funda geplaatst te krijgen. Ook dat is een slechte zaak.”

Ook Moormann ziet de huurmarkt groeien. “Met name mensen in vrije beroepen, zoals artsen, die een contract krijgen voor twee jaar, kiezen meer en meer voor een huurwoning. Maar ook mensen in dienst van bedrijven of het ministerie van Buitenlandse Zaken die na een verblijf in het buitenland terugkeren naar Nederland kiezen vaker voor huren, zegt hij.

Keurmerk

Hugo Drost (Govaert Makelaardij Verhuur en Beheer in Amersfoort): “Wij zijn vorig jaar gestart met het verhuren van woningen. Er wordt momenteel weinig verkocht. Door de crisis staan er veel woningen leeg, dus verhuur biedt meer mogelijkheden. Ons segment is heel breed: van studentenkamer tot villa.”

Drost plaatst als één van de weinige verhuurmakelaars zijn vraagtekens bij de aangepaste Leegstandswet die het mogelijk maakt voor particulieren om een woning tijdelijk te verhuren. Het tijdelijk verhuren van een woning op basis van de Leegstandswet drukt erg op de huurprijs, zegt hij. “Een huiseigenaar kiest er liever voor om een woning voor langere tijd te verhuren om zo de crisis te overbruggen. Vaak zonder uitdrukkelijke toestemming van de bank. Je ziet dat in toenemende mate gebeuren. Ook veel malafide verhuurbedrijfjes springen daar op in.”

Drost ergert zich hieraan. Hij noemt juist daarom het NVM-kwaliteitslabel erg belangrijk. Maar hij vindt ook dat de NVM zich op het gebied van verhuur te terughoudend heeft opgesteld. Drost: “De NVM richt zich vooral op de koopsector. Toch is de NVM niet alleen het kwaliteitsmerk voor de koopwoningmarkt, maar ook voor de huurwoningmarkt. Want verhuren is een vak apart.” De NVM Woontoets, educatie, advertenties en campagnematerialen voor de huurmarkt en het begin dit jaar opgerichte NVM Verhuurplatform ondersteunen de verhuurmakelaar daarbij.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.