Huur afhankelijk van inkomen omhoog

17 januari 2013 – DEN HAAG – De huren mogen per 1 juli omhoog. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen, mogen verhuurders in elk geval 1,5 procent meer huur vragen. 

Voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.614 en 43.000 euro mag daar 1 procent bovenop en voor wie meer verdient dan 43.000 euro en in een sociale huurwoning zit, 5 procent.

Minister Stef Blok (Wonen) heeft woensdag zijn voorstellen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

Met deze maatregel wil Blok scheefwonen aanpakken en de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Het plan is al in gang gezet door het eerste kabinet-Rutte.

Huurverhoging
Als de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan komt de extra huurverhoging bovenop de normale jaarlijkse huurverhoging, die gelijk is aan de inflatie.

In 2012 is de inflatie op 2,5 procent uitgekomen. Dat betekent dat de totale huurverhoging voor Nederlanders met een inkomen boven 43.000 euro met deze voorstellen 9 procent is.

Voor eind februari komt Blok met de nadere uitwerking van de voorgestelde verhuurdersheffing en het woningwaarderingsstelsel. Met de extra huurverhogingen kan de verhuurdersheffing worden gefinancierd, aldus het ministerie.

Invoering
Eerder deze maand betwijfelde Aedes, dat de ruim 350 woningcorporaties in ons land vertegenwoordigt, of de invoering haalbaar is. ”Het is een ingewikkeld proces. Wil je de maatregelen ordelijk invoeren heb je tijd nodig. Die is er niet”, aldus Aedes.

Ook de Nederlandse Woonbond, de belangrijkste vertegenwoordiger van de sociale huurders, heeft twijfels. Directeur Ronald Paping: ”Je zou op 1 mei alle voorbereidingen al afgerond moeten hebben, omdat je de huurders twee maanden van tevoren moet informeren over hun nieuwe huurprijs.”

“Tot die tijd moet je van miljoenen huurders hun inkomens gecontroleerd hebben, terwijl dat op dit moment nog niet eens mag. Voor een zorgvuldige invoering is het al te laat.”

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.