Hogere ‘verhuurderheffing’ voor woningcorporaties

18 september 2012 – Woningcorporaties moeten vanaf volgend jaar een ‘verhuurderheffing’ betalen voor iedere sociale huurwoning die zij bezitten. In 2013 wil het kabinet daarmee zo’n 5 miljoen euro bij verhuurders ophalen. In 2014 loopt dat bedrag echter al op tot 800 miljoen euro, zo blijkt uit het Belastingplan van het demissionaire kabinet.

De verhuurderheffing was al aangekondigd in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Verhagen. De maatregel zou in 2014 ingaan, 760 miljoen per jaar bedragen en gelden voor alle woningcorporaties en particuliere verhuurders met meer dan tien woningen. De partijen van het Lente-akkoord besloten dit voorjaar dat de heffing al volgend jaar ingevoerd wordt. In 2013 voor 5 miljoen euro maar vanaf 2014 is dat bedrag 800 miljoen euro. De heffing vindt plaats over de WOZ-waarde van de woning en krijgt de vorm van een belasting.

Vooral woningcorporaties
Nu blijkt uit het Belastingplan dat vooral woningcorporaties de belasting op moeten brengen. De heffing geldt namelijk alleen voor verhuurders in de gereguleerde huursector (huren tot 665 euro) met meer dan 10 woningen. De heffing kost een woningcorporatie vanaf 2014 maar liefst 356 euro voor iedere sociale huurwoning.

‘Op lange termijn echt dom’
‘Met een extra bezitsbelasting voor woningcorporaties lost het kabinet misschien een begrotingsprobleem op, maar op langere termijn is het echt dom’, zegt Aedes-voorzitter Marc Calon in reactie op de maatregel. ‘Het kan niet anders dan dat huurders hiervoor op termijn de rekening gepresenteerd krijgen. Corporaties kunnen door de heffing miljarden minder investeren in nieuwbouw.’

Minder nieuwbouw, minder banen in de bouw
Woningcorporaties zijn veruit de grootste opdrachtgever in de bouw met 60 procent van de nieuwbouwwoningen. De heffing gaat onvermijdelijk ten koste van de investeringen en zal dus ook leiden tot een terugloop van de nieuwbouwproductie met duizenden woningen per jaar. Dat versterkt de malaise in de bouw en leidt tot verder banenverlies onder bouwvakkers, schilders en stoffeerders. Op de woningmarkt ligt verdere stagnatie van de doorstroming in het verschiet.

Bron: Aedesnet.nlDelen:

Comments are closed.