‘Gemeente kan niet anders dan ozb verhogen’

09 april 2013 – “Als de gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen, doen ze dat echt omdat er geen andere mogelijkheid is.”
Zo reageert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op het feit dat de ozb voor het tweede jaar achtereen meer is gestegen dan mocht. De stijging van 3,86 procent is hoger dan de afgesproken norm van maximaal 2,76 procent.

“Dat dit de tweede overschrijding achtereen is, vinden we zorgelijk”, stelt een woordvoerder van de VNG. “Het zegt iets over de financiële situatie van gemeenten. Er is geen wethouder die de boeken in wil gaan als de ozb-verhoger, daar gaat een hoop discussie aan vooraf. Elke gemeente moet bezuinigen en blijkbaar zijn er dan geen andere mogelijkheden dan een ozb-verhoging.”
Ze vervolgt: “Gemeenten doen dit niet voor hun lol, maar door een terugloop van inkomsten of omdat ze zelfs verlies lijden.”

De VNG wil graag in een gesprek met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) op zoek naar een manier om gemeenten zich volgend jaar wel aan de maximumnorm te laten houden. De zegsvrouw durft niet te voorspellen hoe groot de kans is dat daarin wél een alternatief voor de ozb-stijging gevonden wordt.Delen:

Comments are closed.