Gedwongen huizenverkoop fors omhoog

3 juli 2013 – Het aantal gedwongen huizenverkopen met verlies is in de eerste helft van 2013 opgelopen naar 2.284, een stijging van 48 procent.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Tegelijkertijd hebben 12 procent minder mensen de aankoop of verbetering van hun huis gefinancierd met NHG.
In totaal hebben 40.700 mensen gedurende het eerste halfjaar de aankoop van hun woning gefinancierd met NHG. Dat is ruim 80 procent van de kopers. In de eerste helft van 2012 deden nog 45.400 mensen een beroep op NHG.

NHG-grens

De daling is, naast het afnemen van het aantal huizenverkopen, ook een gevolg van de verlaging van de NHG-grens. Die is per 1 juli 2012 naar beneden gegaan van 350.000 euro naar 320.000 euro. Ook dit jaar gaat de grens nog verder omlaag. Vanaf begin juli geldt een bovengrens van 290.000 euro.
NHG biedt huizenbezitters de garantie dat zij geen restschuld overhouden bij gedwongen verkoop onder bepaalde voorwaarden.

Garantievermogen

Door de slechte situatie op de huizenmarkt moet de stichting naar verwachting vanaf de tweede helft van dit jaar gaan interen op het garantievermogen, de pot waaruit restschulden worden betaald bij gedwongen verkoop.
”De te verwachten afname van het garantievermogen is gelet op de forse prijsdaling van woningen logisch”, stelt Karel Schiffer, directeur van de stichting. Hij verwacht niet dat er een beroep op de overheid gedaan hoeft te worden om tekorten aan te vullen.

Bron: NU.nlDelen:

Comments are closed.