G32: Tekort van 740 miljoen per jaar voor stedelijke vernieuwing

13 juli 2012 – De G32, een samenwerkingsverband van 34 grote gemeenten, maken zich grote zorgen over een gebrek aan geld voor stedelijke vernieuwing. Nu de financiële positie van gemeenten en corporaties verslechtert, ontstaat er volgens de gemeenten een tekort van 7.4 miljard euro in tien jaar. De gemeenten zeggen in totaal 37 miljard nodig te hebben voor het wijkenbeleid in die periode. Dat is volgens de wethouders al 35 procent minder dan ze eerder hadden willen uittrekken. De ambities van de gemeenten zijn dus flink getemperd. Gemiddeld wordt 33 procent van de investeringen door verschillende overheden genomen en 47 procent door corporaties en private partijen.

‘No go areas’
Volgens G32-voorzitter Jop Fackeldey zullen mensen dit tekort in de praktijk merken. “Het is als een laagje vernis. Als je nu naar de mindere wijken kijkt, lijkt er niet bijzonder veel aan de hand. Maar wie oplet, ziet problemen met de leefbaarheid en de kwaliteit van de woningen. Er ontstaan slechte wijken. Als je nu niet ingrijpt, loop je risico op ‘no-go areas’, op Franse en Engelse toestanden. Dat risico willen we agenderen.”

Oppassen voor te snelle verkoop corporatiewoningen
Corporaties moeten nu woningen verkopen om hun financieringstekorten op te vullen. Fackeldey waarschuwt voor te veel woningverkopen in korte tijd. “De sector moet op een gelijdelijke manier krimpen, op basis van afspraken die de gemeenten met de corporaties maken. Het moet niet gedwongen en in grote hoeveelheden tegelijk. Voor de lange termijn moeten er fondsen worden opgericht om te investeren in stedelijke vernieuwing. De investeringskracht van corporaties kan dan op peil blijven. Daarover willen we aan tafel met het Rijk en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat zich bezighoudt met de financiering van woningcorporaties.”

Bron: nvm.nl

 Delen:

Comments are closed.