Fusie vooral gunstig voor kleine corporaties

18 april 2014 – Fusies pakken positief uit voor de efficiëntie van kleinere corporaties. Bij grotere corporaties is dat niet per definitie zo, maar verschilt het per corporatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo).

Doelmatigheid
Coelo kijkt naar drie soorten doelmatigheid: interne doelmatigheid, schaaldoelmatigheid en de combinatie van die twee, de totale doelmatigheid. Voor de kleinste corporaties geldt dat zowel de schaaldoelmatigheid als de interne doelmatigheid verbetert als zij groter worden, bijvoorbeeld door fusies. De totale efficiëntie verbetert dan dus.

Schaalparadox
Bij grotere corporaties is het beeld genuanceerder. Als zij nog groter worden neemt de interne doelmatigheid toe, maar er treden ook schaalnadelen op. Hoe het gezamenlijk effect daarvan op de totale efficiëntie uitvalt, verschilt per corporatie. De onderzoekers noemen dat een ‘schaalparadox’.

Maatwerk
De resultaten sluiten aan bij de visie van Aedes dat er geen optimale schaalgrootte van woningcorporaties bestaat, maar dat die afhankelijk is van de specifieke situatie. Het belangrijkste criterium is dat een corporatie goede verbinding heeft met haar huurders en met lokale stakeholders in de omgeving. Dat kan ook bij een grote corporatie goed georganiseerd worden.

De praktijk laat zien dat kleinere corporaties mogelijkheden gebruiken om via schaalvergroting efficiënter te worden. De afgelopen decennia was dat een belangrijke reden voor corporaties om te fuseren tot grotere organisaties.

Bron: aedes.nlDelen:

Comments are closed.