Funda zet aanbod NVM bovenaan

25 juli 2013 -Woningsite Funda vermeldt vanaf donderdag op haar website nadrukkelijk dat het aanbod van NVM-Makelaars in de zoekresultaten altijd hoger staat dan dat van andere makelaars.

Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekend.

De nieuwe vermelding op de site is de belangrijkste maatregel die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft genomen naar aanleiding van een onderzoek naar de makelaardij uit 2012 van de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit. Funda, de grootste woningsite van Nederland, is grotendeels in handen van de NVM.

Als een consument bijvoorbeeld selecteert op vraagprijs, dan komen de huizen van andere makelaars onder de huizen van NVM-makelaars. Dit was voorheen niet voor iedereen duidelijk.

Goede richting
”De maatregel van de NVM is een stap in de goede richting. Funda benadrukt met de melding dat consumenten altijd verder moeten klikken om relevant aanbod van niet-NVM-makelaars te vinden en dus veel meer keuze hebben”,’ zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM.

De toezichthouder zal de ontwikkelingen in de gaten blijven houden en over een jaar evalueren of de maatregel effectief is geweest. Afhankelijk van de evaluatie bepaalt ACM of vervolgstappen nodig zijn.

Concurrenten
Brancheorganisatie VBO Makelaar dagvaardde Funda vorig jaar, omdat ze van mening is dat de NVM via Funda misbruik van haar economische machtspositie maakt.

VBO vindt dat Funda vooral het belang van de NVM en niet dat van de consument dient.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deed begin dit jaar onderzoek naar Funda. De NMa adviseerde toen dat de site “non-discriminatoire en transparante toegang” voor alle makelaars moet bieden.

bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.