Flink meer vertrouwen onder huizenkopers

30 mei 2013 – Het vertrouwen onder huizenkopers is flink gestegen in mei. Dat blijkt uit de marktindicator van Vereniging Eigen Huis die op 63 punten uitkwam; zes hoger dan een maand eerder.

De stand onder de honderd betekent nog wel dat het aantal pessimisten de overhand heeft, maar Eigen Huis spreekt dinsdag wel van een ‘trendbreuk’.

“De negatieve spiraal is doorbroken”, schrijft de belangenvereniging. De stijging van zes punten is de grootste stijging sinds Vereniging Eigen Huis met de vertrouwensmeter is begonnen in 2004.

Volgens Eigen Huis is de stijging voor een deel te danken aan de zekerheid die lijkt te zijn ontstaan over de hypotheekrenteaftrek. Ook spelen de forse huurstijgingen in de sociale sector mee die per 1 juli worden doorgevoerd.

Volgens Eigen Huis duidt de stijging van de marktindicator erop dat het aantal kooptransacties de komende periode gaat toenemen. “Banken spelen hierbij echter een cruciale rol”, schrijft Eigen Huis. “Zonder voldoende financiering strandt immers ieder initiatief van woningzoekers om een eigen huis te kopen.”

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.