‘Er zit een grotere spanning op onze huizenmarkt’

8 juli 2013 – De afgelopen jaren is het Belgische Argenta aan een opmerkelijke opmars bezig op de Nederlandse hypotheekmarkt. Volgens bureau IG&H, dat elk kwartaal de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt peilt, is Argenta nu qua marktaandeel gestegen naar de zevende plaats in de top-10 van hypotheekverstrekkers. Het heeft meer dan 140.000 hypotheekklanten in ons land. Argenta bewijst dat een van oorsprong buitenlandse speler ook voor continuïteit kan zorgen.

Argenta Spaarbank is al sinds 1997 op de Nederlandse hypotheekmarkt actief. Marc de Moor, directievoorzitter van Argenta Nederland, vindt daarom de betiteling ‘buitenlandse speler’ niet meer van toepassing. “Als je al vijftien jaar actief bent in een land, dan kun je niet meer van een ‘buitenlandse speler’ spreken. In België hebben we ook de ING Bank, maar er is geen enkele Belgische consument die de ING een buitenlandse bank vindt”, zegt De Moor in het nieuwe NVMagazine.

Het marktaandeel van Argenta bedraagt momenteel tussen de 4 en 5 procent. De Moor: “Vooral tussen 2002 en 2006 zijn wij heel sterk gegroeid. Wij hebben het in de periode 2007-2010 wat rustiger aan gedaan, ook omdat wij vonden dat de markt wat oververhit raakte. In 2011 zijn we weer helemaal terug gekomen en stijgt ons marktaandeel weer gestaag. Dit heeft ook te maken met het feit dat de totale markt krimpt.”

Volgens De Moor is de rente van Argenta ‘interessant voor de klanten’. “Maar wij hebben ook eenvoudige en transparante producten, die ook aanslaan bij de adviseurs. Argenta is een eenvoudige bank, die erg op de kosten let. Ik kan ons niet omschrijven als een prijsvechter, maar wij proberen wel aantrekkelijke tarieven te bieden.”

Spanning

De Moor meent dat de hogere rentetarieven in Nederland, in vergelijking met Duitsland en België, verband houden met het feit dat ‘er een grotere spanning op de huizenmarkt in ons land zit’. “De banken hebben portefeuilles die voor een groot deel bestaan uit aflossingsvrije hypotheken, waardoor het terugbetalen van de hoofdsom door de consument langer wordt uitgesteld. Dat betekent dat die hoofdsom ook meer aangetast kan worden door inflatie, waardoor de banken daar ook meer rente voor moeten vragen. In het verleden hebben banken hoge verstrekkingen gedaan en daar is uiteraard ook meer risico aan verbonden. Dat wordt in de tarieven doorberekend. Daarnaast houden de hogere tarieven verband met het feit dat banken de hypotheken op de kapitaalmarkt financieren, in plaats van met spaargeld. Dat laatste gebeurt wel veel meer in Duitsland en België.”

Bron: NVM.nlDelen:

Comments are closed.