Eenvoudiger percelen splitsen

29 januari 2013 – Aedes en het Kadaster hebben afspraken gemaakt om het splitsen van percelen eenvoudiger te maken. Dat kan leiden tot een totale besparing van ongeveer een miljoen euro per jaar.

Bij de verkoop van woningen kloppen woningcorporaties aan bij het Kadaster voor een kadastrale splitsing van de percelen. Het Kadaster legt deze nieuwe percelen vervolgens vast in de Basisregistratie Kadaster (BRK).

Slim geregeld
Afgelopen najaar werkten beide organisaties samen aan een pilot onder het programma ‘Slim Geregeld, Goed Verbonden’ (SGGV). Dit is een programma van het Ministerie van Economische Zaken om regeldruk te verminderen. Doel van de pilot was het splitsen van percelen voor corporaties sneller en eenvoudiger te laten verlopen. Dat leverde zowel ‘quick wins’ op als meer structurele verbeterpunten.

Verbeteringen
Corporaties kunnen voortaan direct een splitsingsopdracht geven, zonder eerst de offerte te hoeven bevestigen. Om de samenwerking tussen beide organisaties beter te laten verlopen organiseert het Kadaster één aanspreekpunt voor vragen over dit specifieke onderwerp. Andere verbeteringen zijn onder meer het werken met voorlopige kadastrale grenzen en het feit dat een corporatie ook een externe partij kan inschakelen voor de metingen in het terrein. Aedes en Kadaster voorzien corporaties op korte termijn van informatie over het splitsingsproces.

Aedes, Kadaster, NotApp (aanbieder van corporatieportaal.nl) en het Ministerie van Economische Zaken tekenden op 28 januari een samenwerkingsovereenkomst. Doel is de hele sector zo snel mogelijk te laten profiteren van de verschillende verbeteringen.

Bron: Aedesnet.nlDelen:

Comments are closed.