Doorstromers woningmarkt zorgen voor flink hogere hypotheekproductie

Doorstromers op de woningmarkt hebben vorig jaar voor een flink hogere hypotheekproductie gezorgd. De zogenoemde hypotheekproductie voor doorstromers steeg vorig jaar van 33 miljard naar 44 miljard euro, blijkt vrijdag uit gegevens van IG&H Consulting & Interim. Het gaat dan om de productie van hypotheken voor huishoudens die van een eigen woning naar een ander koophuis zijn verhuisd.

Volgens het adviesbureau zit de groei met name bij de doorstromers en houden starters de groei van de markt niet bij. Doorstromers zijn inmiddels goed voor meer dan de helft van de omzet.

De totale Nederlandse hypotheekomzet kwam vorig jaar uit op 81 miljard euro. Dit bedrag is een kwart hoger dan in 2015. Niet alleen werden er meer hypotheken verstrekt, ook de gemiddelde hypotheeksom is toegenomen.

Vorig jaar zijn meer dan 307.000 hypotheken verstrekt. Dit komt neer op een toename van ruim 16 procent. “Ook de huizenprijzen zaten het afgelopen jaar in de lift”, aldus Smit. “Ondanks de stijging van 6,3 procent zien we dat er weer volop wordt verhuisd. Consumenten hebben weer vertrouwen in de economie.”

Verder is het marktaandeel van de drie grootste banken, ING, ABN Amro en Rabobank, weer gegroeid. Het aandeel steeg vorig jaar naar 55 procent.

Een jaar eerder zakte het marktaandeel van de grootbanken juist nog onder de 50 procent. Verzekeraars, pensioenfondsen en regiepartijen wisten toen marktaandeel van de grote banken af te snoepen. Regiepartijen maken het voor investeerders mogelijk om in de woningmarkt te investeren.

De top vijf van hypotheekverstrekkers met het grootste marktaandeel bestaat uit Rabobank, ABN Amro, Florius (van ABN Amro), ING en Aegon.

bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.