Burenrechters moeten strijd eerder beslechten

13 juni 2013 – De rechtspraak gaat met een proef onderzoeken of burenruzies over bijvoorbeeld overhangende boomtakken of overlast van huisdieren veel eerder kunnen worden opgelost. Strijdende buren kunnen hun conflict via burenrechter.nl voorleggen aan een rechter, die bij de mensen thuiskomt om te proberen samen tot een oplossing te komen. Twee rechtbanken gaan vanaf begin 2014 hiermee proefdraaien.

Jaarlijks staan circa 4000 keer buren tegenover elkaar in de rechtszaal. Omdat mensen pas meestal in laatste instantie naar de rechter stappen, zijn de conflicten tegen die tijd al flink uit de hand gelopen. Ieder heeft zijn stelling ingenomen en instanties die proberen te bemiddelen, staan vaak machteloos. “Vervolgens begint een rechtszaak die de partijen verder uit elkaar drijft”, zegt rechter Rogier Hartendorp op rechtspraak.nl.

Via de website burenrechter.nl kunnen mensen een vragenlijst invullen over de problemen. Vervolgens worden de buren uitgenodigd om een vergelijkbare vragenlijst in te vullen. Een rechtbankmedewerker probeert te zorgen dat de buren met elkaar in gesprek raken. Het systeem zelf geeft informatie over juridische regels en oplossingen die andere mensen kozen.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.