Bredase corporatie stevent af op surseance

3 oktober 2012 – De Bredase woningcorporatie Laurentius kan deze week de rekeningen niet meer betalen. En in tegenstelling tot eerdere prognoses sluit Laurentius 2012 niet af met winst maar is er een tekort: in het gunstigste geval 41 miljoen euro en in het zwartste scenario 118 miljoen euro.

De advocaat van Laurentius heeft dat woensdagmiddag gezegd naar aanleiding van de meest recente berekeningen. Surseance van betaling is een realistisch scenario, legde de advocaat Claire Nies uit. “Laurentius staat in brand.”

Er is een strop gelegd om de nek van Laurentius omdat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) binnen 3 maanden aflossing eist van de lening die is afgesloten voor het project Stadionkwartier in Eindhoven. Er was gehoopt op respijt maar Laurentius moet 60 miljoen euro terugbetalen en kan niet weer lenen, legde interim-directeur Karin Rosielle woensdag uit.

Laurentius verkeert al lange tijd in financiële problemen. Tot overmaat van ramp werd in mei directeur Walter V. gearresteerd op verdenking van oplichting van de corporatie.

Rosielle legde in een toelichting uit dat de situatie zeer ernstig is. Ze gaat echter niet uit van een faillissement van Laurentius. “Faillissement van een woningcorporatie is nog nooit voorgekomen.”

Rosielle rekent op steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Bij de rechtbank in Breda diende woensdag een kort geding van twee andere directeuren tegen hun schorsing. Zij ontkennen elke betrokkenheid bij de fraude en zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de slechte financiële situatie van Laurentius. Ze leggen de schuld bij de economische crisis.

Laurentius meent dat de schorsing gehandhaafd moet blijven. Medewerkers van Laurentius hebben bij forensisch onderzoekers misstanden en integriteitschendingen gemeld en de namen van beide directeuren genoemd, aldus de advocaat.

De rechtbank in Breda doet op 10 oktober uitspraak over de schorsing.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.