‘Blok wil corporaties aan banden leggen’

29 mei 2013 – Woningcorporaties mogen zich alleen bezighouden met sociale huurwoningen in de eigen regio. Ze moeten stoppen met commerciële activiteiten en koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren onderbrengen in een apart bedrijf.

Dat staat in een vertrouwelijke notitie van minister van Wonen Stef Blok (VVD), meldt de NOS dinsdag.

De minister wil dat de corporaties zich alleen nog inzetten voor het huisvesten van mensen met een smalle beurs. Het leefbaar maken van de wijk moeten ze overlaten aan gemeenten en andere instellingen.

Corporaties mogen alleen de directe omgeving van woningen verbeteren of bijvoorbeeld huurders helpen bij schuldsanering.

Overgangs-bv
De corporaties moeten als het aan Blok ligt al het commerciële vastgoed onderbrengen in een zogeheten overgangs-bv. Het gaat volgens de NOS om huizen met een huur boven de 681 euro en koopwoningen, kantoren, winkels en parkeergarages.

Blok schat de waarde van dit onroerend goed op zo’n vijftig miljard euro. Corporaties bezitten nu vastgoed voor ongeveer 260 miljard euro.

Woningcorporaties investeren nu nog flink in het opknappen van wijken. Het gaat om een jaarlijks bedrag van bijna 280 miljoen euro.

 

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.