Blok: voldoende initiatieven tegen ‘huurshoppers’

16 april 2013 – Minister Blok van Wonen vindt het niet nodig om met ‘zware wetgeving’ zogeheten ‘huurshoppers’ aan te pakken. Vanuit de sector zijn er voldoende initiatieven om hen aan te pakken. Deze huurshoppers maken gebruik van de slechte situatie op de woningmarkt en zijn vaak wanbetalers.

Blok zei dat vandaag in de Tweede Kamer tijdens het Vragenuurtje in antwoord op vragen van het VVD-Kamerlid Barbara Visser.
Volgens berichten in de media zijn particulieren die door de crisis op de huizenmarkt hun woning verhuren, een gemakkelijke prooi voor deze huurshoppers. Ze betalen een maand huur, rekken de boel zes maanden en gaan weer ergens anders heen. Vaak wordt er ook veel schade in de woning aangericht, of wordt er een hennepkwekerij in de woning geplaatst.

Visser wilde van de minister weten of hij van plan is maatregelen te nemen, zodat bijvoorbeeld de de aangerichte schade kan worden verhaald op de huurshopper.
Maar Blok wees Visser op initiatieven vanuit de markt, die hij momenteel als voldoende aanmerkt. Zo heeft de NVM de Woontoets in de markt gezet, waarmee de huurder gescreend kan worden. Ook Vereniging Eigen Huis heeft op dit gebied een initiatief ontwikkeld. De minister raadde verhuurders ook aan altijd twee maanden huur bij het ingaan van de verhuur te vragen. Mocht de huur niet betaald worden, kan er een incassobureau worden ingeschakeld en vervolgens hethuurcontract worden ontbonden.
SP-Kamerlid Paulus Jansen stelde dat de minister krachtdadig moet ingrijpen en het probleem niet aan de sector moet overlaten, maar Blok voelt niets voor ‘overheidscontrole’.

Bron: nvm.nlDelen:

Comments are closed.