Blok: reactie in voorjaar op huurmaatregelen

27 november 2012 – Minister Blok van Wonen reageert pas in het voorjaar op de doorrekeningen van de maatregelen voor de huursector in het regeerakkoord. De minister bekijkt dan of aanpassing nodig is, maar wel ‘binnen de budgettaire kaders’.

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Blok noemt iedere doorrekening op het moment voorbarig, aangezien de maatregelen in het regeerakkoord nog uitgewerkt moeten worden. Hetzelfde geldt voor de beslissing van het WSW om de garanties op leningen van corporaties te beperken. Hij gaat daarover met het WSW in gesprek.

Een ‘zorgvuldige verdere analyse is noodzakelijk’ concludeert de minister. Pas daarna wil hij bekijken of aanpassing van de maatregelen nodig is. Hij kijkt dan naar de betaalbaarheid voor huurders en de financiële situatie van woningcorporaties. Aanpassing moeten wel passen ‘binnen de budgettaire kaders’. De minister stuurt de uitkomsten van de analyse in het voorjaar naar de Tweede Kamer.

Volgens de corporatiesector zullen veel corporaties omvallen, als zij, uiterlijk in 2017, 2 miljard euro aan verhuurdersheffing op tafel moeten leggen. Ook de toezichthouder in de huursector, het CFV, waarschuwde Blok vorige week voor de effecten van deze heffing.

Bron: nvm.nl



Delen:

Comments are closed.