Blok kan verder met verhuurderheffing

19 december 2012 – DEN HAAG – Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdiensten kan in elk geval in 2013 verder met de verhuurderheffing voor de woningcorporaties.

Voor de jaren daarna moet hij de plannen aanpassen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer.

De verhuurderheffing kost de woningcorporaties iets meer dan 2 miljard euro. Volgend jaar kan de VVD-minister met de regeling 50 miljoen ophalen, maar daarna moet hij van de oppositiepartijen met een aangepast plan komen.

Blok toonde zich na afloop van het debat over de kwestie tevreden. ”Er was brede steun voor de verhuurderheffing en de aanpak van scheefwonen.”

Motie
Het CDA riep Blok in een motie op om voor na volgend jaar met een uitgewerkt voorstel te komen voor een verhuurderheffing waarbij de corporaties de mogelijkheid houden om te blijven investeren in onderhoud en nieuwbouw.

Blok had eerder al toegezegd dat hij de komende maanden met de sector om de tafel gaat om zijn eigen plan uit te werken. De motie van het CDA kreeg steun van alle partijen behalve D66. Die feliciteerde het CDA met zijn nieuwe rol als gedoogpartij.

Randvoorwaarden
Blok constateerde tevreden dat de motie van het CDA wel uitgaat van de randvoorwaarden die voor hem ook zeer belangrijk zijn, namelijk dat de huren marktconform moeten worden en er een inkomensafhankelijke huurverhoging komt en dat de heffing oplopend 2,1 miljard euro moet opleveren.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.