Blok heeft ‘niet veel in achterzak

8 februari 2013 – Minister Stef Blok (Wonen) “heeft geen grote bedragen in zijn achterzak” om het conflict met het CDA over het woningmarktbeleid op te lossen. Blok zei dat vrijdag na de ministerraad. Vicepremier Lodewijk Asscher, die wegens afwezigheid van premier Mark Rutte de ministerraad voorzat, noemde de speelruimte “zeer beperkt”. 

Het CDA dreigt in de Eerste Kamer de kabinetsplannen voor onder meer een verhuurdersheffing van 2 miljard euro te blokkeren. De regeringsfracties VVD en PvdA hebben in de Senaat geen meerderheid en zijn daarom op het CDA aangewezen.

Het kabinet onderhandelt met de christendemocraten om hen toch over de streep te trekken. Blok gaat ervan uit dat er een oplossing komt, maar waarschuwde dat de financiële situatie van het kabinet “zorgelijk” is en dat hij niet veel mogelijkheden heeft om aan de CDA-wensen tegemoet te komen. Het CDA wil dat het kabinet een bedrag van circa 1 miljard uittrekt om te investeren in de woningmarkt. Die heeft zwaar te lijden onder de economische crisis.

Asscher zei “veel vertrouwen” te hebben in de goede afloop. “Het is duidelijk dat het CDA niet staat te juichen, maar dat betekent niet dat we niet tot elkaar kunnen komen.” Asscher ziet geen verband tussen de CDA-opstelling en het feit dat CDA-senator Elco Brinkman voorzitter is van belangenorganisatie Bouwend Nederland.

Blok overlegt de komende dagen verder. Dinsdag debatteert hij met de Senaat. Ook spreekt hij dan weer met de Tweede Kamer.

Bron:nvm.nlDelen:

Comments are closed.