Blog: Bespaar niet op het verkoopproces, maak winst met het verkoopproces!

Het zijn momenteel roerige tijden in de corporatiewereld. Woorden als efficiency, doelmatigheid en besparingen vliegen je om de oren. De verhuurdersheffing gaat steeds zwaarder op de begroting drukken en wanneer een collega corporatie in moeilijkheden komen moet u ook bijspringen. De sector bereidt zich voor op toekomst, al weten we nog niet precies hoe die eruit komt te zien.

Optimaliseer uw verkopen met corpoflow

Minder planmatig onderhoud, samenwerking met collega corporaties en slimme aanbestedingen: corporaties zijn creatief op het gebied van besparingen. Maar weet u wat ons opvalt? Dat het verkoopproces vaak buiten beschouwing blijft, terwijl daar flink te besparen is.

Veel corporaties maken gebruik van externe makelaars om woningen te verkopen. Dit heeft voordelen. U wordt ontzorgd, kunt via de makelaar gebruik maken van Funda en heeft geen omkijken naar de administratieve rompslomp die bij de opname van een woning en een succesvolle verkoop komen kijken. Maar wat kost dit gemak eigenlijk en kunnen we hier op besparen? Wij denken van wel. De sleutel tot deze besparingen? Verkoop deels in eigen beheer, bijvoorbeeld via onze online makelaardij Corpowonen.

Verkoop deels in eigen beheer heeft veel voordelen: rekent u even mee? Wanneer je de verkoop niet volledig uitbesteedt kan je dat 1% tot 1,5% schelen van de verkoopsom. Maar er zijn meer voordelen. Onze ervaring is dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning ongeveer 6% hoger uitvalt wanneer u als corporatie zelf kunt meebeslissen in de onderhandelingen. Bij een gemiddelde taxatiewaarde van 135.000 euro is dat al bijna 8000 euro per verkoop. Vermenigvuldigd met het aantal verkopen per jaar kan dit bedrag snel oplopen. Dat is geen besparing maar winst! Derde voordeel is dat u zelf als corporatie meer inzicht krijgt in de huizenmarkt in uw regio. Dit kan weer heel goed van pas komen bij onder andere nieuwbouwontwikkelingen.

Ik hoor u denken: allemaal leuk en aardig maar daar hebben we op dit moment helemaal geen tijd voor. Misschien niet, maar om dit voor elkaar te krijgen heeft u maar twee dingen nodig: een goede verkoopadviseur die via een online makelaardij, zoals Corpowonen, namens uw corporatie de verkopen begeleidt en een geolied verkoopproces waarbij het grootste deel van het proces geautomatiseerd verloopt via een workflow voor woningcorporaties.

Wanneer u dat voor elkaar heeft zult u zien dat er na de sleuteloverdracht een veel meer ‘maatschappelijk’ geld over blijft. En wie kan daar nou wat op tegen hebben?

Alexander Muizer en Pascal Kamphuis – Het Wonen

De dienstverlening en producten van Het Wonen zijn afgestemd op de behoeften van woningcorporaties. Wij willen makkelijker maken wat makkelijker kan. Zodat u meer kunt doen, in minder tijd. 

 

 Delen:

Comments are closed.