Bijna helft starters wil dit jaar huis kopen

20 maart 2014 – Bijna de helft van de starters heeft het voornemen om in 2014 een huis te kopen. Een op twintig Nederlanders die al in het bezit zijn van een koopwoning, zijn van plan dit jaar een nieuwe woning te kopen.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van ING.
Ruim de helft van woningeigenaren verwacht dat de huizenprijzen gaan stijgen, dat is de hoogste score sinds 2008. Toch denkt drie kwart dat er meer onderhandelingsruimte is dan twee jaar geleden.

“Ondanks een verwachte stijging van de huizenprijzen vindt 67 procent van de koopwoningbezitters en starters het nu een gunstige periode om een huis te kopen”, zegt Dennis Noordervliet, directeur marketing hypotheken bij ING.

Te koop
Drie op de tien woningeigenaren verwachten dat hun woning vier tot zes maanden te koop zal staan. Een kwart denkt dat het maximaal een jaar zal duren en 26 procent verwacht dat het langer dan een jaar duurt.

Een op de vijf huiseigenaren overweegt momenteel om af te lossen. Het gaat daarbij om een bedrag tussen de 1.000 en 10.000 euro. Het merendeel wil aflossen op het aflossingsvrije leningdeel van de hypotheek, 12 procent op het spaardeel en 6 procent op het annuïtaire leningsdeel.

Aflossen
Ruim een kwart heeft al tussentijds afgelost. De aflossing wordt vooral gedaan met spaar- of beleggingsgeld. Het gemiddelde bedrag dat in 2013 extra werd afgelost is bijna 15.000 euro. Onder ING-klanten ligt dit bedrag op 20.000 euro.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het vertrouwen van starters en huizenbezitters in het eerste kwartaal uitkomt op 111, ruim boven de neutrale stand van 100.

Bron: nu.nlDelen:

Comments are closed.